Суров ягодов сос
Тази рецепта е вдъхновена от my new roots.Необходими продукти:
- 500 - 600 гр. пресни ягоди (по възможност органични);
- 1 см. корен от джинджифил;
- 1/2 шушулка ванилия;
- 3 - 4 с.л. мед, агаве или друг подсладител по избор;
- 2 бр. звездовиден анасон;
- 2 с.л. семена чиа.
1. Набираме пресни ягоди от градината - е, ако имаме градина. Махаме дръжките, измиваме и ги отцеждаме от водата. Една трета от тях смачкваме грубо, колкото да пусне сок, а останалите нарязваме на четвъртинки.
2. Обелваме джинджифила и го накълцваме по на ситно. Прехвърляме в купа. Изсипваме меда. Разрязваме шушулката ванилия и остъргваме семената - те също отиват в купата. Прибавяме анасона и разбъркваме добре.
3. Смесваме микса от подправки и ягодите ( четвъртинките и пюрето ), разбъркваме добре. Добавяме семената чиа, разбъркваме и изчакваме половин час. Отново разбъркваме и пресипваме в буркан. Количеството е достатъчно за буркан с вместимост около 720 млл.
3. Смесваме микса от подправки и ягодите ( четвъртинките и пюрето ), разбъркваме добре. Добавяме семената чиа, разбъркваме и изчакваме половин час. Отново разбъркваме и пресипваме в буркан. Количеството е достатъчно за буркан с вместимост около 720 млл.
Съхраняваме вв хладилник до три дни. Може да издържи и седмица, но при толкова дъждове, ако ягодите са органични не е желателно.
Този сос е подходящ за сутрешна закуска върху филия безглутенов хляб, за подправяне на мюслита, както и за гарниране на сурови десерти.
Бъдете здрави и красиви.
Хриси
2 коментара:
Хриси, незнам по каква причина тази публикация я виждам чак сега, но е истинско изкушение! Много интересна рецепта, ароматите, цветът, представянето, всичко е красиво! Поздрави и прекрасна нова седмица!
Благодаря Кате, поздрави и на теб.
Публикуване на коментар