неделя, 16 март 2014 г.

Пролетна салата с кълнове от боб мунг

15.03.2014г.


  Пролет е, и какво по сезонно можем да приготвим от свежа, зелена салата. Но вместо пълната с нитрати краставица /по това време на годината/, която според мен става само за дърворезба аз ви предлагам кълнове от боб мунг. Те са сладки, хрупкави, свежи, по-евтини спрямо краставицата, и най-важното - много по-здравословни. 
  В малките бобчета е скрита енергия, която е предназначена за първоначалния стадии на растеж и развитие на новото растение. Още с първите капки вода, които бобчето поема, в него събужда много силна ензимна активност. Тя се изразява в разграждане на двата семенни дяла и ендосперма и пренасяне на получените продукти към зародиша и нарастващата част. След това ензимите синтезират нови материали от разградените продукти. За да покълне едно бобче се нуждае само от вода и кислород.
  Как функционират ензимите в човешкото тяло - като катализатор на много процеси. При консумацията на термично обработена храна, тялото произвежда само много ензими, които да я разградят, транспортират ценното, и изхвърлят излишното. Това се налага, защото при нагряване над 70 С почти всички ензими умират. Какво става, когато приемаме жива храна като кълновете? В първия случай все едно тръгваме от София за Варна пеша и разчитаме само на себе си. След има няма 2 седмици ще пристигнем прашни, гладни, изморени до краен предел. Във втория случай буквално се качваме на самолета - грижата за транспорта сме поверили на друг / кълновете и тяхната фабрика за ензими / , след около час и нещо ще кацнем отпочинали, свежи и заредени с енергия. 

  Кълнове то боб мунг - как да си ги направим сами - необходими са:
  •  25гр. сух боб мунг;
  •  1 бр. стъклен буркан с вместимост около 720 - 800млл.
  •  1 бр. марля и 1 ластик.
  Поставяме бобчетата в буркана и наливаме вода до половината. Отгоре поставяме марлята и я закрепяме с ластик. Прибираме на тъмно / в кухненски шкаф / за 24 часа. На следващия ден изливаме водата, изплакваме и обръщаме буркана с наклон под ъгъл 45 градуса. Аз поставям буркана в керамична купичка за суфле, крем брюле и т.н. Така буркана стои неподвижно, а и водата се стича в купичката. Целта е бобчетата да са влажни, а не да киснат във вода, защото може да мухлясат. Отново се прибира на тъмно.

  Така изглеждат бобчетата на втория ден. Вечерта буркана се пълни с вода през марлята и се изплаква. Тази процедура се прави сутрин и вечер. Препоръчително е да се прави и на обед, но при мен марлята е влажна и го пропускам.
Така изглеждат бобчетата на 3 - я ден.


     4 - ти ден

5 - ти ден

7 - ми ден

  Така изглеждат кълновете на 9 - тия ден. Семенните дялове почти са асимилирани и вкусът на скорбяла е изчезнал. Ензимната активност е доста по-слаба, но за сметка на това всички витамини, минерали и макро-елементи са в пъти повече.  Кълновете могат да се консумират от 2 - рия ден, като всеки ден съдържанието им е различно. По желание можем да премахнем само коренчето, защото е малко по-груба целулоза, а и видимо изглежда по-добре.

  Маруля, цикория, салата и всичко зелено - съдържат витамин С и бета - каротин, които в комбинация не позволяват окисляване на холестирола. При неговото окисление, той става лепкав и се натрупва в артериалните стени и образува плаки. Тези плаки блокират притока на кръв и могат да причинят сърдечен удар или инсулт.
    От друга старана, фибрите в марулята попадайки в дебелото черво се свързват с жлъчните соли и ги отстраняват от тялото. Това стимулират жлъчката да произвежда сок, който се справя с холестирола.

   Ето я и първата за сезона 100% органична салата в нашата градина.


   Авокадо - прибавено към салата от маруля, спанак, моркови - увеличава усвояването на каратеноидите с 200 - 400 %. Заедно със зехтина, те съдържат олеинова киселина, която помага да се усвоят разтворимите хранителни вещества и да се образуват транспортни молекули.

Зрънца червено френско грозде - ето от къде идват:
В момента са замразени във фризера.

       Пролетна салата с кълнове от боб мунг
       Необходими продукти:
  • купа пълна със свежа салата, маруля, рукола и други зеленолистни;
  • 5, 6 стръка зелен лук;
  • 1/2 авокадо - обелено и нарязано на парчета;
  • 5,6 грозда червено френско грозде - само зърната, или семена от нар;
  • шепа орехи - на четвъртинки;
  • една доза кълнове боб мунг /виж по-горе/.
        За дресинга:
  •  1/3 ч.л. мед;
  •  1 ч.л. хималайска или морска сол;
  •  1/2 ч.л. семена мак;
  •  1/3 настъргана кора от грейпфрут;
  •  1 с.л. сок от лайм, лимон или ябълков оцет;
  •  3 с.л. зехтин extra virgin.
  1. Нарежете или накъсайте салатите в голяма купа.
  2. Нарежете лука и го прибавете към салатата.
  3. Изчистете коренчетата на кълновете и ако са дълги ги начупете на две, три части.
  4. Смесете и разбъркайте всички части на дресинга до хомогенност.
  5. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.
  6. Авокадото, орехите и зрънцата фр. грозде прехвърлете в купата от дресинга. Разбъркайте внимателно за да се овкусят.
  7. Поръсете салатата с орехите, фр. грозде и авокадото.
  8. Поднесете с любов на приятелите и семейството. 


   Слънчев, весел и спокоен уикенд. Ето и малко цвят от моята градина:






1 коментара:

Unknown каза...

Здравейте!
Откъде могат да се купят зърна от боб Мунг за покълване?

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons