сряда, 26 март 2014 г.

Ядково масло - здравословен заместител на хидрогенизираните мазнини

25.03.2014г.

    Едва ли някой ще  се изненада от твърдението за това какви опасности крие употребата на хидрогенизирани мазнини и в частност - маргарина. Създаден е в края на ХІХ и началото на ХХ век като евтин заместител на скъпото и деликатесно за онова време краве масло. Най-голяма популярност намира след Първата Световна война - заради ниската си себестойност и по-голям срок на годност лесно успява да се наложи в годините на глад и недоимък.
   За повече подробности относно производството, насищането с канцерогени и метали вижте тук.
  През 1950г. учен в Минесота за първи път прави връзка между употребата на хидрогенизирани мазнини и бума на сърдечно - съдови заболявания. "Бизнеса" обаче успява бързо да потули нещата.
   За транс - мазнините, какво точно представляват и какви опасност крият вижте тук.

   Има ли проблем, има и решение. Ядковото масло е една чудесна алтернатива. То може да се направи от различни семена и ядки, като всеки сам избира кое е най- доброто за неговия организъм.

   За ползите и лечебните свойства на различните видове ядки вижте тук.



   Бадемите са храна богата на мононенаситени мазнини от типа на маслиновото олио, които се свързват с намаляване на риска от сърдечно - съдови заболявания. Консумацията на бадеми може да намали този риск с 30 - 45 %. /1/

   Бадемите понижават холестерола./1/

  Комбинацията от здравословни мазнини, витамин Е, магнезий и калий в бадемите е от съществено значение за поддържане на нормално кръвно налягане и сърдечна функция./1/

   Бадемите предпазват от диабет - предоставят антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали придружаващи покачването на кръвната захар след хранене. Направено е проучване: бял хляб, съдържащ около 50гр. въглехидрати е изяден самостоятелно или в комбинация от 1, 2, или 3 унции (1 унция = 28, 35гр.) бадеми. След анализ се установява: 
  • повишаване на кръвната захар с 2,8ммол/L след хранене само на бял хляб;
  • повишаване на кръвната захар с 2,2ммол/L след прием на бял хляб и 30 гр. бадеми;
  • повишаване на кръвната захар с 2,0ммол/L след прием на бял хляб и 60 гр. бадеми;
  • повишаване на кръвната захар с 1,6 ммол/L след прием на бял хляб и 90 гр. бадеми. /1/
   Здравословните мазнини в бадемите в умерени количества понижават риска от наддаване на тегло. /1/

   Бадемите са отлична защита срещу рака - богати са на летрил - вещество, за което се доказа, че има силни противоракови свойства. Летрил съдържат още вишните, прасковите и сините сливи. /2/

   Орехи - формата на витамин Е в орехите е необичайна и особено полезна. В повечето случаи формата на витамин Е е алфа - токоферол, а при орехите е гама - токоферол. Тази форма на витамин Е осигурява защита от сърдечно - съдови заболявания. /3/

  90 % от фенолите в орехите се намират в кожата, включително фенолни киселини, танини, флавоноиди.

  Орехите помагат за намаляване на метаболитните проблеми. Освен това добавянето на орехи в диетата води до намаляване на "коремното затлъстяване". /3/

   Ползи при диабет тип 2 - повишена гъвкавост след хранене на сърдечно съдовата система. По-добрият състав на мазнините в кръвта води до понижаване на лошия холестерол. /3/

  При превенция и лечение на рак - голямо разнообразие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества намаляват риска от хроничен оксидативен стрес и хронично възпаление. Изследван е ефекта от приема на орехи при рак на простатата и рак на гърдата. /3/ 

   Помагат за здрави кости - подобряват костния обмен и намаляват загубата на минерали. /3/

   Подобряват паметта и мисловните процеси . /3/

   Съдържат мелатонин - регулатор на съня, светло - тъмната корекция и други процеси. Той е и мощен антиоксидант подпомагащ унищожаването на вредните радикали в организма. Затова е наречен хормон на младоста. /3/

  Ядково масло
 Доза: 2 бурканчета от 250 - 300млл.
Съставки:
  • 300 гр. орехи (по възможност органични) ;
  • 200 гр. лешници (по възможност органични) ;
  • 100 гр. кайсиеви ядки (по възможност органични);
  • 1/2 ч.л. хималайска сол;
  • 1 с.л мед (може да се замени с кленов сироп, агаве или друг натурален подсладител).
   По желание може да се добави суров сусамов тахан, органично фъстъчено масло и др. (въпрос на вкус) .
     Изборът на ядки е според личните предпочитания. Аз съм избрала орехи, лешници и кайсиеви ядки (вместо бадеми) , защото в момента имам домашни. 
  1. Слагаме ядките в различни тави и ги печем едновременно във фурна загрята до 150 оС. По меките ядки като орехи и кашу стават готови за около 10 - 15 мин. Ядките не бива да се препичат, а само леко да се изсушат като почти не променят цвета си. Кайсиевите стават готови малко по-късно и са доста по-твърди.
  2. Отстраняваме люспите на ядките, доколкото това е възможно и ги поставяме в кухненски процесор или друг уред за смилане. Първо мелим по твърдите ядки като кайсия и лешник, и когато станат на по-фини трохи прибавяме орехите. Те са доста по-меки и придават кремообразна структура на маслото.  

  3. От време на време спираме и обираме полепналите по стените трохи.
  4. Към края на меленето прибавяме солта и меда.
  5. По желание може да прецедим сместа.
  6. Аз добавих и сусамов тахан, който е суров и леко нагарча, но в маслото този вкус се губи. Разбърква се хубаво и се налива в буркани.




Ядковото масло може да се намаже на филийка или да се включи в основата на сурови мюсли барове, крекери и др. 



 Бъдете здрави
 Хриси

 

2 коментара:

Unknown каза...

Здравейте! Колко време, след като е направено, може да се ползва?

Unknown каза...

Изглежда прекрасно!Ще го изпробвам.



Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons