сряда, 9 април 2014 г.

Крем Детокс - с ананас, манго, авокадо и киви


   Изчистихме градината, наторихме и хвърлихме семената на едно ново начало. Пролетта е в разгара си няма по-подходящо време да сторим това и с телата си. Човешкия организъм е така съвършено създаден, че може сам да регулира процеси които са излезли извън строя. Просто трябва да му се даде мъничко шанс - време в което да работи за себе си. Вариантите са много и нека всеки сам избере за себе си. 

   Това, което аз ви предлагам е една малка крачка в тази посока. Крема е 100% суров, нито един витамин не е унищожен и с пълно основание може да се каже, че е сезонен, защото ананаса - основната съставка в него зрее от март до юни.

Ето и какво е необходимо:

   Необходими продукти:
   Доза: 5, 6 чашки с малък обем - около 150млл.
  • 1 ананас - добре узрял;
  • 1 манго;
  • 1 киви;
  • 1 и 1/2 авокадо;
  • 2 с.л. олющени конопени семена;
  • 2 с.л. брашно от рошков, лукума или сурово какао;
  • 1/2 ч.л. мед или на вкус.
  1. Обелете ананаса като първо отрежете капачето, след това дъното и накрая отстрани като при очичките задълбаете повече. Нарежете на резени като премахнете кочана - това е най-твърдата част по средата. Нарежете на парчета и сложете в купа.
  2. Обелете мангото - най-лесно е с белачка за картофи. Отделете с нож месестата част от костилката и нарежете на парчета. Прехвърлете в купата при ананаса и охладате във фризер за 30 минути - почти до замръзване. 
  3. Обелете кивито и го нарежете на парчета. Ако е добре узряло може да отстраните семките като претриете месестата част през цедка. В по-голямата си част семките съдържат неразтворими фибри, които прекрасно чистят шлаката от тялото, но също така имат и леко парлив вкус. Учтиво изчаках моето 2 седмици да доузрее, но освен, че загуби част от влагата си друго не се случи.Също охладете във фризера.
  4. Обелете авокадото и също нарежете на парчета. То освен, че ще придаде кремообразна текстура ще внесе и много лесно смилаеми растителни мазнини. Ако сте го опитвали в други сурови десерти и аромата му ви притеснява - не се безпокойте, кивито напълно доминира. Охладете.
  5. Извадете ананаса и мангото и ги прехвърлете в купата на блендера. Блендирайте, докато стане на пюре. При мен излезе 700 - 800 млл.. Няма точен грамаж, защото всичко е на бройка.Отделете около 300 - 350 млл. за жълтия слой.  
  6. Към останалата смес прибавете кивито, авокадото и конопеното семе. Блендирайте и опитайте на вкус. Подправете с мед ако е необходимо. Разделете на две - вече имаме и зеления слой.
  7. Към останалата част добавете брашното от рошков или какаото. Блендирайте до хомогенност. Вече имаме и кафявия слой. 
  8. С жълтия крем изравняваме количествата на останалите два, т.е да имаме и от 3 -те цвята по равно. Тук е момента да отворя една скоба и да кажа, че този крем не се желира. Заради ензимите, които съдържат и ананаса и кивито трудно желират - не и със стандартната доза. С едно пакетче желатин със сигурност няма да стане. С гуаранова гума пък се променя и вкуса. 
  9. Първо разпределяме кафявия крем по чашките. Прибираме за 20 -тина минути във фризера. Изваждаме и разпределяме зеления, след това за 15 минути във фризера. Разпределяме и жълтия и прибираме в хладилника.



   А сега, докато не се е вдигнала росата да направим една разходка из градината.
























   Бъдете слънчеви и лъчезарни
   Хриси

2 коментара:

Екатерина каза...

Хриси, толкова добре си прекарах тук! Разходката и кремчето, ах, кремчето, залепнах за екрана, всичко е красиво, вкусно, вълшебно. Прекрасна публикация и снимки. Поздрави!

Unknown каза...

Благодаря ти Кате, ценя високо мнението ти.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons