03.03.2014г.
Какво по-хубаво от това да посрещнеш новия ден с усмивка и благодарност за всичко, което имаш. В моя случай здрав сън и празен стомах. Поемам глътка въздух и ...... греда. Носът ми е толкова запушен, че чак свири. Явно грипа чука и пред моята врата, само дето аз не се давам лесно. Вземам нещата присърце и проверявам с какво разполагам. В главата ми се върти нещо загряващо и много, ама много ароматно и хем да отпуши носа, хем да вдигне на крака имунитета. Така де, няма сама да се боря.
След щателно претарашване на хладилника и неколцина шкафчета, намирам всичко необходимо.
Джинджифил - има загряващ ефект при простуда, но за разлика от чилито не изгаря стомашната лигавица. Има директен анти-възпалителен ефект. Изчиства запушената носна кухина, облекчава кашлица и астма.
Кардамон - според Аюрведа лекува раздразнен стомах, болки в гърлото, мигрена. Зрънцата с дъх на евкалипт са богати на калий, калций, фосфор, манган, желязо, цинк, натрий, магнезий, етерични масла, както и витамини от група В и витамин С. Има ясно изразено противовъзпалително и антимикробно действие и добри антиоксидантни свойства. Подобрява храносмилането и отделянето на жлъчен сок, укрепва мускулатурата на стомаха, намалява стомашните мускулни спазми, стимулира апетита и лекува прекомерната киселинност в стомаха. Кардамона стимулира централната нервна система, кръвообръщението и прочиства организма. В малки количества е полезен за хора страдащи от астма, бронхит, фарингит.
Основни химични вещества в кардамона:
цинеол - придава свеж евкалиптов аромат;
лимонен - придава лек цитрусов аромат;
пинен - аромат на борови иглички;
линалол - аромат на момина сълза. /2/
Кориандър - в някои части на Европа се нарича анти - диабетично растение, в Индия се използва заради
анти-възпалителните си свойства, в САЩ се изследват неговите ефекти за понижаване на холестирола. /3/
Кориандъра съдържа в себе си около 280 компонента, сред които богат набор от фитонутриенти, флавоноиди, фенолни киселини. Открито е съединение - dodecenal, два пъти по-ефективно от гентамицина при лечение на салмонела.
Подправки като джинджифил, кардамон, кориандър, босилек, мента, риган, розмарин, градински чай се смята, че имат терпенов профил. Терпените са есенциални съставки за естествената защита на растенията от бактерии, гъби инсекти и др. Ето и една рецепта за чай от босилек.
Лимон - съдържа 31,4% витамин С и 3% фолиева киселина. Има антибиотичен ефект, който има отношение към механизма апоптоза. Това е програмираната в ДНК клетъчна смърт, т.е., когато една клетка е увредена, започва процес на самоунищожаване. Първо клетката прекъсва връзките си с другите клетки, след това се разпада обвивката на ядрото и постепенно тя умира. Витамин С е един от най-важните антиоксиданти в природата. Пътувайки през тялото той неутрализира свободните радикали, както вътре, така и извън клетките. Свободните радикали се опитват да влязат в контакт със здрави клетки, увреждат мембраните и предизвикват възпаление. Витамин С активира имунната система, която действа като бариера при настинки, грип, инфекции.
Мед - съдържа 95 - 99% въглехидрати в сухото вещество. Те увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. С него обаче не бива да се прекалява. Черният дроб се нуждае от 1 - 2 супени лъжици мед на ден, а депото му може да съхрани още една доза в рамките на 24 часа. Всичко останало се трансформира според нуждите / или излишъците/ на организма. Етеричните и смолисти вещества в меда имат леко възбуждащо действие, особено върху кръвоносната и нервната система и тонизират организма. Неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства действат отхрачващо и повишават имунитета. Ако при консумация се задържи в устата намаляват болестотворните микроби в гърлото. Меда не бива да се загрява над 60 С, защото губи ценните си съставки.Анти-микробното действие много добре е обяснено тук.
Целебна лимонада
Доза:2 чаши
Продукти:
- джинджифил - 1-1,5см. обелен, нарязан и накълцан;
- куркума - 1/2 ч.л. ;
- кардамон - 5 шушулки - разпукват се, вземат се само семената и се счукват в хаванче;
- кориандър - 1/2 ч.л. или на вкус - счуква се заедно с кардамона;
- 1/2 лимон или лайм - изтисква се сока;
- мед - 1,5-2 с.л. или на вкус;
- хималайска сол - щипка;
- вода - 350млл. загрята до 55-60 градуса С.
В блендера се слагат всички съставки и се пасира добре - при мен около 5 минути.
Пие се на малки глътки, които се задържат в устата. Напитката е много богата на етерични масла, които са летливи - разтварят се във въздуха. И понеже няма откъде да излязат, единствения път е през носа. Затова пригответе си пакет носни кърпички. Имаме и пинен и други изомери, които разтварят секретите.
С пожелание за много здраве и щастие.
С най-топли чувства - Хриси.
6 коментара:
Страхотно звучи и със сигурност ще я направя! Честити празници, с пожелания за здраве и щастие! Поздрави!
Добре дошла. Надявам се да ти хареса, аз често я правя.
Най-доброто лекарство, което може да ни предостави природата. Благодаря, че го споделяш с нас.
Мими, надявам се да си я правите повече за удоволствие, отколкото за лечение. Може да се пие и студена, с бучки лед. Наздраве.
ще я пробвам
Добре дошла Вечо. Мисля, че и на децата ще им хареса. Бъдете здрави.
Публикуване на коментар