петък, 2 май 2014 г.

Слънчев бар със сушени плодове

1.05.2014г.

  Честит ден на труда на всички, за които този ден значи нещо



  Напоследък слънцето все по - осезаемо ми липсва. За да вкарам малко цвят и настроение в менюто си съчиних този бар - без претенции за това колко е здравословен. Но се оказа престъпно и ужасяващо вкусен - поне за мен и тези, които имаха шанса да го опитат. При това е без глутен, суров, съдържа омега - 3 мастни ненаситени аминокиселини  и лесно усвоими протеини.
  
  С това започнах:


  В процеса на работа обаче, някои неща се промениха, но всичко по реда си.

  Необходими продукти:
  • 1 ч. ( приблизително 90гр.)кашу - сурово;
  • 1 ч. сушени кайсии;
  • 1 - 1 1/2  ч. сушени светли или оранжеви плодове по избор - 1 резен ананас и няколко парчета пъпеш (общия грамаж на сушените плодове е 350 гр.);
  • 1/2 ч. кокосови стърготини;
  • 1 см. резен джинджифил - ситно накълцан;
  • 2 с.л. семена чиа;
  • щипка хималайска сол.
  1. Накиснах кашуто в студена вода за 6 часа (трябваше да са 4, но малко се забавих). Целта е да се неутрализира ( доколкото е възможно ) фитиновата киселина и да се активизират ензимите. За повече подробности вижте Сурови крекери с рукола.
  2. Накиснах и сушените кайсии - с цел да отмия сулфитите. Тук няма как да премълча и да си затворя очите за това какви рискове крият сушените плодове за диабетици (обработват се с глюкозо-фруктозни сиропи ), астматици и хора с алергия към сулфитите. За повече подробности вижте тук. Накисването трябваше да е за 30 минути - до един час, но се проточи до 3 часа. Това наложи замяната на кокосовото масло с кок. стърготини. 
  3. Нарязах сушените плодове ( включително и кайсиите )на приблизително еднакви по големина кубчета и  ги смлях в кух. комбайн. Прехвърлих ги в друга купа.
  4. Излях водата, изплакнах и прецедих ядките кашу, след което ги прехвърлих в купата на комбайна. Добавих кокосовите стърготини, накълцания джинджифил, щипка хималайска сол и смлях и тях. Прехвърлих в купата при плодовата смес.
  5. Добавих семената чиа и разбърках добре. Ако сместа е прекалено влажна може да се добавят още семена - те абсорбират влагата в съотношение 3:1, не стягат като желатин, а по-скоро всяко зрънце набъбва и се обвива с полу-прозрачен гел.

  6. Прехвърлих сместа в постлана със стреч фолио тава. Охладих за една нощ в хладилник и нарязах на парчета.

  






 Да ви е сладко и бъдете здрави, слънчеви, щастливи.
Хриси

1 коментара:

Екатерина каза...

Честит месец май, с пожелания да е прекрасен и слънчев и топъл:)! Много настроение има тук, тези плочици, са толкова вкусни, здравословни и определено трябва да се опитат! Поздрави!

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons