сряда, 7 май 2014 г.

Дроб - сърма с императорски ориз, охлюви и дресинг с козе мляко

6.05.2014г.


  Черен, императорски ориз - познат още като "Забранения ориз". В древен Китай само императора и заслужили личности имали право да се хранят с него, а нарушителите били наказвани със смърт.

  До скоро тази култура е била непозната за западния свят, но изследванията на учените през последните години разкриват нейните ползи за здравето - предпазва и лекува редица болести като сърдечно - съдови, рак, диабет, високо кръвно, предпазва ДНК от разрушаване, съдържа повече антоциани ( мощен антиоксидант ) отколкото черната боровинка. 

  Черният ориз е богат на влакна и протеини, фолиева киселина, витамин В и Е, 18 аминокиселини, антиоксиданти, минерали ( фосфор, цинк, магнезии ). Още за ползите на черния ориз може да намерите тук.

  Важно е да се знае, че черния ориз е по - трудно смилаем от белия. Отстранена е само външната люспа, а обвивката е запазена, затова по - трудно увира и е желателно преди готвене да се накисне поне за 8 часа. Водата се изхвърля заради фитиновата киселина, а ориза се изплаква. Повишено внимание за хора със стомашни проблеми.




   




















  Охлюви - богати на белтъчини и бедни на мазнини, полезни са за стомаха и влизат в ролята на балансьор, който да смекчи по - трудният за храносмилане черен ориз.  Най - голямото им предимство обаче е факта, че те са 100 % тревопасни ( имам в предвид градинския охлюв ). Когато температурите паднат охлювите се заровят в земята и запечатват черупката, т.е. спят зимен сън. В същото време животните отглеждани главно заради добива на месо заменят тревата с фуражни култури, често обработени с препарати, които променят хормоналния баланс. Това е доста обширна тема, но в момента само ще загатна.

   Най - добре е да си съберете охлювите сами ( далеч от градска среда, сметища и замърсени територии ) - ще са ви необходими около 60 броя. Прехвърлете ги в съд на дъното, на който сте сложили клечки, слама, шума. Отгоре похлупете с пластмасова щайга на дупки или друг подходящ съд с отвори, през които животинките да могат да дишат и затиснете с тежест. Дръжте охлювите така около 3 дни за да се изчисти храносмилателния тракт. Клечките и шумките служат като дренаж. 

   Сложете тенджера до половината пълна с вода на котлона и изчакайте да кипне. През това време прехвърлете охлювите в мивката и ги измийте със студена вода. Щом водата възври, хванете един по един полазилите охлюви и ги потопете. Водата винаги трябва да ври за да не се мъчат охлювите, а и да нямат време да се скрият в черупката. По време на варенето се отделя много пяна, която периодично трябва да се обира. 

   Щом охлювите се сварят се отрязва само крачето, а останалото се хвърля. Посипете охлювите с морска сол ( и обикновена върши работа ) и претрийте с ръце. Слузта излиза и се превръща в пяна. Изплакнете с вода и повторете процедурата. 
   
    Ако имате време и желание може да сварите така подготвените охлюви в бяло вино разредено с вода - 1 : 1 и зеленчуков бульон или - 1 морков - нарязан на едро, глава лук - разделена на две, резен целина или пащърнак, 2 дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Всичко ври заедно в продължение на 15 - 20 минути. Зеленчуците и бульона се изхвърлят, а охлювите се запазват.



  Дроб сърма с императорски ориз, охлюви и дресинг с кисело козе мляко
Доза:   4 големи сърми
Необходими продукти:
за плънката:
  •  250гр. императорски ориз;
  •  1 глава кромид лук (или с какъвто разполагате) - нарязана на ситно;
  •  1 стрък пресен чесън - нарязан на ситно;
  •  1/2 ч. бяло вино;
  •  50 - 60 охлюва нарязани но ситно;
  •  3 с.л. топено масло ( или кокосово );
  •  1 ч.л хималайска или морска сол;
  •  1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер;
  •  1 връзка джоджен - само листата - ситно нарязани;
  •  1/2 връзка магданоз - ситно нарязан.
за сърмите:
  •  1 - 2 шепи листа от червено цвекло, спанак, лапад или други широколистни;
  •  3 с.л. зехтин;
  •  1 с.л. ябълков оцет;
  •  1/4 ч.л. хималайска или морска сол;
  •  1/2 ч.л. мед;
  •  прясно смлян черен пипер на вкус.
за дресинг с козе мляко:
  • 1 ч. кисело козе мляко;
  • 1 1/2 с.л. чиа семена;
  • 1/2  ч.л. хималайска или морска сол;
  • 1 стрък пресен чесън - нарязан на ситно;
  •  няколко стръка свежа мента или маточина - нарязани на ситно;
  •  няколко стръка копър - нарязани на ситно;
  •  1 - 2 с.л. лимонов сок  - по желание.
  1.  В тенджера слагаме маслото, загряваме на котлона и прибавяме лука и чесъна. Задушаваме за кратко.
  2. Прибавяме нарязаните охлюви и разбъркваме. Поръсваме с черен пипер.
  3. Изсипваме ориза, разбъркваме и след 3, 4 минути добавяме виното. Щом се изпари наливаме 700млл. вода. Ако  е нужно доливаме още вода. Варим до готовност и в края добавяме солта.
  4. Сваляме ориза от котлона и добавяме зелените подправки. Разбъркваме добре.
  5. Докато ориза ври си подготвяме листата червено цвекло, с които ще увием сърмите. Правим салатен дресинг като смесваме всички изброени продукти - зехтин, оцет, сол, мед, черен пипер.
  6. Овкусяваме листата червено цвекло с дресинга. Освен подправени, листата омекват и стават по - податливи на загъване.
  7. Покриваме купичка с овално дъно или обикновен черпак с парче стреч фолио.
  8. Върху него подреждаме листата червено цвекло така, че да се припокриват и оставяме резерв за дъното.
  9. Изсипваме от плънката с черния ориз до горе, загъваме листата навътре. Хващаме четирите краища на фолиото и усукваме в една посока, докато изкараме въздуха. Вече имаме готова сърма.
  10. За дресинга с козе мляко смесваме всички съставки и го оставяме да престои поне 30 минути за да могат семената чиа да набъбнат. Тяхната цел е първо да заменят яйцата в заливката при класическата дроб - сърма. Второ - да уплътнят млечния сос, който доста се разводнява и не на последно място - да балансират съотношението между омега - 3 и омега - 6.


   Много пролетно настроение, здраве и слънчеви дни
   Хриси

2 коментара:

Екатерина каза...

Красота и вкус от природата! Не знаех за императорският ориз, преди време приготвях ориз, но беше смес от два вида, но май не пишеше нищо на опаковката. Мерси за инфото! Поздрави!

Unknown каза...

Като див ориз е, по - твърд, ароматен и не се развира. Носи на силни подправки и е много полезен - заради фибрите и цвета - колкото е по-наситен, толкова повече антиоксиданти има в него. Поздрави и на теб Кате, слънчеви събота и неделя и нова и интересна дестинация.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons