вторник, 11 март 2014 г.

Сурови крекери с рукола

  Успях. Най-накрая успях да му видя очичките. Не се чудете защо реагирам така. Имам привилегията да живея на село и обичам безкрайно много и земята, и полето и малките горички около нас. Често обаче, ни навестяват неканени гости. Последният се е заселил в гаража и мирно и кротко вече две седмици дели 30 квадрата с кучето - каракачанска овчарка, малко злобарка си пада, но очевидно с афинитет към гризачи. Та тоя мишок Мишо, се оказа голям плъх. Първо изяде дръжките на куфарчето с инструменти на мъжа ми. Де що имаше гъби ги обра и надроби на парчета. Отмъкна и половин щайга с орехи и кайсиеви ядки. Тогава вече ми кипна. Пробвахме да го хванем с какво ли не - капан, чиния като похлупак, лепка за мишки, взехме и от най-миризливия салам, но не става и не става. Обираше де що има храна / само от капана не / и пак се измъкваше. Имам чувството, че е луд фен на "Дискавъри", "Оцеляване на предела" и т.н. Тази неделя преместихме бюрото / там се беше установил за последно / и се видяхме очи в очи. Че тоя гигант и да иска не може да влезе в капана. Не успяхме да го изгоним. Изхвърлихме останалите в щайгата ядки и от страх да не би да стигне до мазата, поначуках малко орехи и реших да споделя с вас следната рецепта:
Сурови крекери с рукола
/или "Една крачка пред Мишо"/

ето и необходимите продукти:
  Основата на тези крекери са ядките. Те са зародиш на едно ново растение, на едно младо дръвче. Съдържат в себе си всичко необходимо, за да може то да поникне и да се развие. За подробен хранителен профил вижте тук.
   От голямо значение е как ще бъдат приготвени ядките. При печене белтъчините и въглехидратите се свързват в канцерогенни съединения. Над 100 С мастно - разтворимите витамини А и Е се разграждат, а минералните соли и микроелементи губят своята активност - свързват се в неразтворими соли, които не могат да се абсорбират през тънкото черво./1/
 Друга важна особеност на ядките е съдържанието на фитинова киселина. Тя е основна форма на съхранение на фосфора при растенията. Намира се в триците при семената и зърната, и в кожата при ядките. Тя е естествена защита при растенията, но за нас си е голямо препятствие.
  Освен, че блокира фосфора, молекулата на фитиновата киселина лесно се свързва с минерали като калций, магнезий, желязо и цинк. Тези съединения се наричат фитати.
  Тя инхибира също и ензимите, които разграждат храната:  пепсин - необходим за разграждане на протеините в стомаха, амилаза - разграждаща нищестето, трипсин - разграждащ протеините в тънките черва. 
  Когато приемаме храни съдържащи фитати, ние не просто няма да усвоим фосфора, но ще загубим калций и други елементи.
  В природата обаче нещата винаги са двупосочни. Фитиновата киселина се неутрализира от ензима фитаза, който освобождава фосфора. В растителните храни съдържащи фитинова киселина този ензим съществува съвместно. За да се задейства този ензим е необходимо ядките да се накиснат във вода. Различните ядки изискват различно време за накисване: бадеми - 12 часа; орехи - 8 часа; кашу - 4 часа. За по-добри резултати - 18 часа, особено при хора, в чието меню ядките напълно са заместили хляба, картофите, ориза. Фитазата не може напълно да елиминира фитиновата киселина - тя ще намали нейното действие в рамките на допустимите граници / всяка държава има различни нива на тези стойности /. 
  Високите нива на калций в диетата смекчават минералните ефекти на фитиновата киселина, а добавянето на аскорбинова киселина противодейства на инхибирането на желязото.
  Преживните животни нямат проблеми с фитиновата киселина, защото при тях фитазата се произвежда от микроорганизмите в търбуха. А мишките произвеждат 30 пъти повече фитаза от хората - затова са щастливи да ядат сурови пълнозърнести храни./2/

  Дотук разбрахме защо не трябва да печем ядките и какъв е ефекта от накисването им във вода. Важно е също така да се отбележи, че при воденето на здравословен начин на живот ежедневно трябва да се консумират около 30 грама ядки. За ползите на орехите и бадемите ще пиша в следващ пост.

  Кокосови стърготини - съдържат калий, фосфор, желязо, както и витамини от група В. Съдържат и много фибри - разтворими и неразтворими, които забавят покачването на кръвната захар. Действат и като метла помитайки всички боклуци. Дълго време дават усещане за  ситост.

  Хранителна мая - обогатява с витамини от група В и минерали. Придава нежен и приятен аромат. 

  Чили - съдържа капсацин, ускоряващ метаболизма, заздравява стените на кръвоносните съдове, намалява риска от онкологични заболявания, убиива бактерия причиняваща язва на стомаха, облекчава болки при артрит, отпушва носа и блоготворно влияе при грип и настинка. /3/

  Куркума - виж Целебна лимонада

  Лимон - съдържа 31,4 % витамин С , който ще противодейства на фитиновата киселина / виж по-горе/. Освен това ще даде свеж аромат и ще балансира вкуса.

  Рукола  - подобрява обмяната на веществата, намалява кръвната захар, тонизира организма и ще придаде горчива нотка.

  Сурови крекери с рукола
  Доза: около 400 гр. крекери
  Съставки: 

  • 2 ч.ч. ядки - бадеми, орехи или други  - накиснати за една нощ;
  • 3 с.л. хранителна мая / неактивна - изсушена /;
  • 1/3 ч.л. чили на прах;
  • 1 ч.л. куркума;
  • 1 с.л. чесън на гранули или скилидка чесън - пасирана;
  • 1/2 ч.л. хималайска сол или на вкус; 
  • 1/2 ч.л. мед или на вкус;
  • 1/2 лимон - само сока;
  • 50 гр. рукола - измита, подсушена и нарязана ситно;
  • 3 с.л. семена чиа;
  • 9 с.л. вода.
  1. Накисваме семената чиа във водата, докато желират. Тук те са свързващия елемент. 
  2. Смиламе кокосовите стърготини заедно с ядките в кухненски комбайн.
  3. Прибавяме мая, чили, куркума, чесън, сол, мед и лимоновия сок и разбъркваме добре.
  4. Преместваме сместа в голяма купа и добавяме руколата. Разбъркваме. До този момент всичко стои на трохи. Добавяме желираните семена чиа и разбъркваме, докато семената се разнесат равномерно.
  5. Разделяме сместа на две. Поставяме едната част между 2 листа незалепваща или хартия за печене. Разточваме с дебелина около 4-5мл.
  6. Изрязваме форми пожелание.

  7. Дехидратираме при температура не по-висока от 40 С. Това отнема около 5 - 6 часа. След като крекерите започнат да се стягат ги обръщаме на другата страна. Това се повтаря още един път за да губят влагата равномерно и ъгълчетата да не са изкривяват нагоре. Ако нямате дехидратор /като мене/ използвайте фурната като включите "обдухване с вентилатор" и оставите вратата леко открехната. Аз следя температурата на фурната с термометър за печене на месо / при мен той се ползва за всичко друго, но не и по предназначение/.  Крекерите могат да доизсъхнат и на стайна температура за една нощ. След това се прибират в контейнер с капак. Така могат да издържат една седмица /ако устискат/.

              Бъдете здрави
              Хриси



2 коментара:

Жани каза...

Здравей, прекрасни и супер здравословни крекери, поднесени с много подробна информация, ще ги пробвам с удоволствие!
Поздрави!

Unknown каза...

Надявам се да ти харесат. Поздрави и от мен.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons