събота, 17 май 2014 г.

Мариновани репички



  Само преди два месеца хвърлих семената, а ето че те вече са на трапезата - канени, чакани и добре дошли. Знам, че на пазара отдавна има репички, но тези сме си ги отгледали сами. И семената сама събрах още миналата година. Е, вярно че на пакетчето бяха три цвята - бели, жълти и червени, а в действителност жълти изобщо нямаше, но може да се каже че цветовете са наистина три.
  Най - хубавото е, че не са пръскани с препарати за растителна защита. Мравките отнесоха голяма част от семената, а охлювите се намесиха на по - късен етап. Не знам дали това , че са близо до салвията ги опази от червеи, но не мога да не съм щастлива. Минус е, че охлювите обожават салвията, защото в основата винаги има опадали листа, в които се заравят. 
  
  Позволете ми да ви покажа пътечката, по която минавам на път за зеленчуковата градина. Действа ми ободряващо и зареждащо, дано и с вас е така. Не съм много добра с думите, затова крача с апарат в ръка ( и той е само 5 MP, но важна е идеята). 
  




   

 Репичките - ползи за здравето

  Репичките са с високо съдържание на вода - около 90 % и бедни на мазнини, съдържат само 16 калории на 100гр. продукт. Те съдържат основните витамини и минерали - калий, витамин С, фолиева киселина, фибри, манган, мед, магнезий, витамин К,калций, витамин В6, рибофлавин и натрий. 

  Репички имат анти- гъбични и анти- бактериални свойства. Съдържат и омега - 3 и омега - 6 мастни киселини при това в съотношение 2 :1 ( омега - 3 :31,0 млг, а омега - 6 : 17,0 млг.)

Ползи за здравето / 1 /
 1 .  При жълтеница - те са мощен детоксикатор, премахват отпадъците и токсините, което е помощ за стомаха и черния дроб. Намаляват стойностите на билирубина.
2 . Сока от ряпа може да намали симптомите на хемороидите и запека.
3 . При възпаления на пикочните пътища - действат диуретично и детоксикиращо. Прочистват бъбреците, подтискат възпаленията и намаляват усещанията на парене по време на уриениране.

4 . Отслабване - голямото количество фибри задоволява глада при това с нисък прием на калории. Репичките съдържат голямо количиство вода и ниски количества усвоими въглехидрати - това ги прави чудесен диетичен вариант. Фибрите освен, че дават чувство на ситост стимулират и перисталтиката на червата, а от там ускоряват метаболизма и загубата на тегло.
 5 . Заради високите нива на витамин С, антоцианини, фолиева киселина, както и детоксикиращата функция, репичките се свързват с лечението на няколко вида рак - на устата, стомаха, червата, бъбреците и дебелото черво. Те също така съдържат голямо количество антиоксиданти и изотиоцианати , които променят генетично раковите клетки , карайки ги да загинат и да не са  в състояние да се размножават.

6 . Ухапвания от насекоми. Поради техните противосърбежни свойства , репички могат да бъдат ефективни при лечение на пчелни ужилвания и ухапвания от насекоми . Сокът също ще успокои засегнатите места и ще намали болката .

7 . Репички са ефективни при понижаване на температурата на тялото , както и облекчаване на възпалението в резултат на треска .

8 . При респираторни заболявания - тъй като репички са анти- застойни , те могат да намалят задръстванията в дихателната система, както и дразнене поради алергии , инфекции или настинки .

9 . Репички помагат за регулиране на потока и производството на билирубин и жлъчни ензими и киселини . Те също така съдържат ензими като естераза , амилаза, диастаза и мирозиназа и помогнат за премахването на излишния билирубин от кръвта ви . Хранене с тях редовно може да ви предпази от язви и инфекции.

10 . Нормално потребление на репички може да подобри циркулацията на кръвта , както и лечение на диспепсия, камъни в жлъчката , стомашни проблеми , магарешка кашлица , възпалено гърло, затлъстяване, гадене , киселинност и главоболие.

  Мариновани репички

  Необходими продукти:
  •  250гр. репички;
  •  125млл. ябълков оцет;
  •  125млл. вода;
  •  1 с.л. мед;
  •  1 ч.л. хималайска сол;
  •  10 - 12 зърна черен пипер;
  •  1, 2 дафинови листа - по възможност пресни;
  •  1 буркан от 500млл. 
  1. Почистете и измийте репичките. Сложете ги в буркан и поръсете със зърната черен пипер и дафиновия лист.
  2. Смесете водата, оцета, меда и солта. Загрейте до 50 - 60 градуса С и бъркайте, докато солта и меда се разтворят. 
  3. Залейте репичките с топлата марината и затворете буркана. Приберете в хладилник за 24 часа. Така приготвени репичките могат да издържат 2, 3 седмици - при съхранение в хладилник.


  Бъдете здрави, свежи, енергични. 
  Хриси

2 коментара:

Екатерина каза...

Я, какви разноцветни репички! Преди години имахме разноцветни моркови, много им се радвах!:) Чудесен вариант да ги запазиш в това бурканче. А небето с тези пухкави облаци е приказно! Прегръдки!

Unknown каза...

Кате, честно да ти кажа не успявам да ги опазя. В две, максимум три салати и бурканчето е свършило. Но ползвам същата марината и пак го пълня, защото в репичките има много ферменти и действат като пребиотик. А небето над Гривица винаги е красиво, много въздушни течения минават и дори в жегите подухва вятър. Прегръдка и от мен, ама силна.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons