15.03.2014г.
Пролет е, и какво по сезонно можем да приготвим от свежа, зелена салата. Но вместо пълната с нитрати краставица /по това време на годината/, която според мен става само за дърворезба аз ви предлагам кълнове от боб мунг. Те са сладки, хрупкави, свежи, по-евтини спрямо краставицата, и най-важното - много по-здравословни.
В малките бобчета е скрита енергия, която е предназначена за първоначалния стадии на растеж и развитие на новото растение. Още с първите капки вода, които бобчето поема, в него събужда много силна ензимна активност. Тя се изразява в разграждане на двата семенни дяла и ендосперма и пренасяне на получените продукти към зародиша и нарастващата част. След това ензимите синтезират нови материали от разградените продукти. За да покълне едно бобче се нуждае само от вода и кислород.
Как функционират ензимите в човешкото тяло - като катализатор на много процеси. При консумацията на термично обработена храна, тялото произвежда само много ензими, които да я разградят, транспортират ценното, и изхвърлят излишното. Това се налага, защото при нагряване над 70 С почти всички ензими умират. Какво става, когато приемаме жива храна като кълновете? В първия случай все едно тръгваме от София за Варна пеша и разчитаме само на себе си. След има няма 2 седмици ще пристигнем прашни, гладни, изморени до краен предел. Във втория случай буквално се качваме на самолета - грижата за транспорта сме поверили на друг / кълновете и тяхната фабрика за ензими / , след около час и нещо ще кацнем отпочинали, свежи и заредени с енергия.
Кълнове то боб мунг - как да си ги направим сами - необходими са:
- 25гр. сух боб мунг;
- 1 бр. стъклен буркан с вместимост около 720 - 800млл.
- 1 бр. марля и 1 ластик.
Поставяме бобчетата в буркана и наливаме вода до половината. Отгоре поставяме марлята и я закрепяме с ластик. Прибираме на тъмно / в кухненски шкаф / за 24 часа. На следващия ден изливаме водата, изплакваме и обръщаме буркана с наклон под ъгъл 45 градуса. Аз поставям буркана в керамична купичка за суфле, крем брюле и т.н. Така буркана стои неподвижно, а и водата се стича в купичката. Целта е бобчетата да са влажни, а не да киснат във вода, защото може да мухлясат. Отново се прибира на тъмно.
Така изглеждат бобчетата на втория ден. Вечерта буркана се пълни с вода през марлята и се изплаква. Тази процедура се прави сутрин и вечер. Препоръчително е да се прави и на обед, но при мен марлята е влажна и го пропускам.
Така изглеждат бобчетата на 3 - я ден.
4 - ти ден
5 - ти ден
7 - ми ден
Така изглеждат кълновете на 9 - тия ден. Семенните дялове почти са асимилирани и вкусът на скорбяла е изчезнал. Ензимната активност е доста по-слаба, но за сметка на това всички витамини, минерали и макро-елементи са в пъти повече. Кълновете могат да се консумират от 2 - рия ден, като всеки ден съдържанието им е различно. По желание можем да премахнем само коренчето, защото е малко по-груба целулоза, а и видимо изглежда по-добре.
Маруля, цикория, салата и всичко зелено - съдържат витамин С и бета - каротин, които в комбинация не позволяват окисляване на холестирола. При неговото окисление, той става лепкав и се натрупва в артериалните стени и образува плаки. Тези плаки блокират притока на кръв и могат да причинят сърдечен удар или инсулт.
От друга старана, фибрите в марулята попадайки в дебелото черво се свързват с жлъчните соли и ги отстраняват от тялото. Това стимулират жлъчката да произвежда сок, който се справя с холестирола.
Ето я и първата за сезона 100% органична салата в нашата градина.
Авокадо - прибавено към салата от маруля, спанак, моркови - увеличава усвояването на каратеноидите с 200 - 400 %. Заедно със зехтина, те съдържат олеинова киселина, която помага да се усвоят разтворимите хранителни вещества и да се образуват транспортни молекули.
Зрънца червено френско грозде - ето от къде идват:
В момента са замразени във фризера.
Слънчев, весел и спокоен уикенд. Ето и малко цвят от моята градина:
Пролетна салата с кълнове от боб мунг
Необходими продукти:
- купа пълна със свежа салата, маруля, рукола и други зеленолистни;
- 5, 6 стръка зелен лук;
- 1/2 авокадо - обелено и нарязано на парчета;
- 5,6 грозда червено френско грозде - само зърната, или семена от нар;
- шепа орехи - на четвъртинки;
- една доза кълнове боб мунг /виж по-горе/.
- 1/3 ч.л. мед;
- 1 ч.л. хималайска или морска сол;
- 1/2 ч.л. семена мак;
- 1/3 настъргана кора от грейпфрут;
- 1 с.л. сок от лайм, лимон или ябълков оцет;
- 3 с.л. зехтин extra virgin.
- Нарежете или накъсайте салатите в голяма купа.
- Нарежете лука и го прибавете към салатата.
- Изчистете коренчетата на кълновете и ако са дълги ги начупете на две, три части.
- Смесете и разбъркайте всички части на дресинга до хомогенност.
- Залейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.
- Авокадото, орехите и зрънцата фр. грозде прехвърлете в купата от дресинга. Разбъркайте внимателно за да се овкусят.
- Поръсете салатата с орехите, фр. грозде и авокадото.
- Поднесете с любов на приятелите и семейството.
Слънчев, весел и спокоен уикенд. Ето и малко цвят от моята градина:
1 коментара:
Здравейте!
Откъде могат да се купят зърна от боб Мунг за покълване?
Публикуване на коментар