Необходими продукти:
- 2 ч. (около 250 гр.) брашно от просо;
- 1/2 ч. (около 50 гр.) царевично нишесте;
- 1/2 ч. (около 50 гр. ) брашно от тапиока;
- 2 ч.л. (около 8 гр.) ксантан;
- 2 ч.л. хималайска сол;
- 1 пакетче (7 гр. ) суха активна мая;
- 1 1/2 ч. хладка вода ( около 42 С );
- 3 с.л. студено - пресован зехтин;
- 1 с.л. мед;
- 1 с.л. ябълков оцет или лимонов сок;
- 2 яйца - от свободно - снасящи кокошки.
- Правоъгълна тава с размери 25 см. х 10 см. покрийте с хартия за печене и оставете настрана.
- Смесете водата, меда и маята и разбъркайте добре. Оставете настрана.
- Смесете просеничното брашно, царевичното нишесте и брашното от тапиока. Пресейте през сито. Добавете ксантана (не го добавяйте преди пресяването, защото слепва брашната ) и солта и разбъркайте добре.
- В купа разбийте яйцата на ръка. Добавете зехтина, оцета и леко шупналата мая. Добавете брашнената смес и разбъркайте добре.
- Изсипете тестото в подготвената тава и завийте добре. Оставете на топло да втаса - 30 минути до 1 час.
- Печете на 200 С в добре затоплена фурна за около 30 - 40 минути. Времето зависи от размера на тавата - ако е с по-малки размери печем по - дълго време.
Бъдете здрави, слънчеви, красиви.
6 коментара:
Колко красив цвят е станал, а хлебчето е страхотно, така чудно снимано, че си представих, че е съвсем близко:))). Поздрави!
Благодаря ти Кате. Яйцата са домашни, а и просеничното брашно е млечно жълто, затова се получи такъв цвят.
Ще се пробва.
Здравейте, изглежда прекрасно, но бих искала да заместя брашното от тапиока. С какво бих могла да го заместя или е без значение.
Благодаря :)
Маятаи Ви оплеска здра
вословната рецепта !!!
Напоследък все повече правя нещо без глутен. Огромно благодаря за рецептата, стана чудесен!
Публикуване на коментар