събота, 14 юни 2014 г.

Суров сос от ягоди



 

Суров ягодов сос

Тази рецепта е вдъхновена от my new roots.

Необходими продукти:
  • 500 - 600 гр. пресни ягоди (по възможност органични);
  • 1 см. корен от джинджифил;
  • 1/2 шушулка ванилия;
  • 3 - 4 с.л. мед, агаве или друг подсладител по избор;
  • 2 бр. звездовиден анасон;
  • 2 с.л. семена чиа.
  Корена от джинджифил се използва като натурален консервант и затова ако количеството ви се стори много го намалете, но не го пропускайте.
 
  1. Набираме пресни ягоди от градината - е, ако имаме градина. Махаме дръжките, измиваме и ги отцеждаме от водата. Една трета от тях смачкваме грубо, колкото да пусне сок, а останалите нарязваме на четвъртинки.
  

 2. Обелваме джинджифила и го накълцваме по на ситно. Прехвърляме в купа. Изсипваме меда. Разрязваме шушулката ванилия и остъргваме семената - те също отиват в купата. Прибавяме анасона и разбъркваме добре.

  3. Смесваме микса от подправки и ягодите ( четвъртинките и пюрето ), разбъркваме добре. Добавяме семената чиа, разбъркваме и изчакваме половин час. Отново разбъркваме и пресипваме в буркан. Количеството е достатъчно за буркан с вместимост около 720 млл.

  Съхраняваме вв хладилник до три дни. Може да издържи и седмица, но при толкова дъждове, ако ягодите са органични не е желателно.

  Този сос е подходящ за сутрешна закуска върху филия безглутенов хляб, за подправяне на мюслита, както и за гарниране на сурови десерти.











   Бъдете здрави и красиви.
   Хриси

2 коментара:

Екатерина каза...

Хриси, незнам по каква причина тази публикация я виждам чак сега, но е истинско изкушение! Много интересна рецепта, ароматите, цветът, представянето, всичко е красиво! Поздрави и прекрасна нова седмица!

Unknown каза...

Благодаря Кате, поздрави и на теб.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons