20.04.2014г.
Мир, здраве, любов и благоденствие на всички. Споделете празника с любими хора и се насладете на днешният ден.
Ето и как стигнахме до тук:
Боядисване на яйцата
Кой ни ги даде:
Козунак на конци
Необходими продукти:
- 1кг брашно;
- 6 яйца от свободни кокошки;
- 80 - 100гр. гхи (топено масло) - или колкото поеме тестото;
- 180гр. мед + 60гр. захар за да не стане много тежко тестото;
- 2 бр. суха мая от 7гр. или 1 кубче жива мая - 42гр.;
- 250млл. кокосово мляко разредено с вода - то е с около 20% масленост, целта е да падне под 10%, а най-добре 6%;
- 1ч.л. хималайска или морска сол;
- 1 лимон - настърганата кора;
- 1с.л. ванилов екстракт;
- 1 белтък за намазване;
- сусам, мак, тиквени семки за поръска или с каквото разполагате.
- Брашното се пресява в по-голям съд. Отгоре се рендосва лимоновата кора и се добавя солта.
- Яйцата, меда и захарта се разбиват хубаво с миксер.
- Кокосовото мляко се затопля до 42 С, добавя се 1 супена лъжица мед и маята. Бърка се до пълно разтваряне. Оставя се настрана да шупне.
- В брашното се прави кладенче и в него се изсипват яйцата и маята. Добавя се 1 супена лъжица ванилов екстракт.
- Замесва се меко тесто, което не трябва да залепва. Преместваме го върху плота и разтопяваме топеното масло (гхи). Разстиламе тестото с помощта на дланите или на точилка. Намазваме с масло и прегъваме краищата като пощенски плик. Обръщаме тестото и пак разточваме. Процедурата се повтаря, докато свърши маслото (оставяме си малко за намасляване при сплитането).
- Измесеното тесто се слага в голям съд, завива се с кърпи за да му е топло и се оставя да втаса - 2 до 3 пъти ще увеличи обема си.
- Щом тестото втаса сме готови за оформяне. Всеки го прави според формата, в която ще пече. Аз правя един кръгъл по-голям козунак за Великден и един продълговат за моментална дегустация. Намасляваме формите и прехвърляме сплетените козунаци. Оставяме за кратко да втасат.
- Загряваме фурната на около 200 - 220 С. Намазваме втасалите козунаци с разбит белтък и поръсваме със семена и ядки. Печем 10 минути на висока температура, след което намаляваме до 180 С и печем още 30 минути.
Шоколадови яйца - или любимите трюфели на Хриси
- 400гр. финни овесени ядки (по възможност органични);
- 2 с.л. органично сурово какао;
- 1 консерва дулсе де лече;
- 120гр. топено масло (гхи);
- 200гр. шоколад (приблизително) за потапяне.
- В голяма купа смесваме овесените ядки и какаото.
- Добавяме карамеления крем (дулсе де лече).
- Разтопяваме маслото и го изсипваме при останалите съставки. Омесваме всичко добре. Сместа е много лепкава затова ползвайте ръкавици. Покриваме със стреч фолио за да не поема други миризми и прибираме в хладилника. Така престоява минимум 2 часа, а най- добре една нощ.
- На другия ден изваждаме сместа от хладилника и я оставяме за малко да се отпусне. С помощта на лъжичка загребваме и оформяме яйчице (ползвайте ръкавици) и го поставяме с дупето на долу в тава покрита с хартия за печене. След като оформим всички яйчица ги прибираме в хладилник или фризер за кратко - докато стегнат.
- Разтопяваме шоколада и потапяме всяко едно яйце. Връщаме обратно върху хартията и охлаждаме.
Бъдете здрави, изпълнени с вяра, любов и надежда.
Хриси
4 коментара:
Ако е хартисало нещо-обади се,че се удавих в собствената си слюнка докато дочета до края!!Иначе поздравления, много добре ти се е получило.А ако беше сложила и локум......
Намалила съм захарта до минимум, а локума е 60 % приблизително захар. За приятел някой и друг трюфел ще се намери, а козунака свърши (домашния).
Честито Възкресение Христово! С пожелания за здраве и благоденствие! Прекрасен е празника при вас и колко красиви снимки, а яйцата с какви багри! Бонбонките яйца ме впечатлиха също, козунакът е станал фантастичен, изобщо цялата ти публикация е изпълнена с много красота и празничност! Радвам се, че съм те вдъхновила! Прегръдки от мен!
Благодаря Кате, от теб винаги има какво да се научи. Прегръдка и от мен.
Публикуване на коментар