26.04.2014г.
Искам да споделя радостта си с вас. С Пролетна салата с кълнове от боб мунг участвах в конкурса Пролет с Хера и спечелих в 2 категории - за зелено предястие и за най - харесвана идея. А панерът и чашките за яйца са наградите. Картичките с размисли бяха много приятна изненада, а молко по-надолу ще видите какво дърво от мъдри мисли се получи.
Почти по същото време my new roots на канадката Сара Бъртън спечели наградата за най-добър блог на годината в раздел "Специални диети". Това е блогът, който преобърна представата ми за здравословно хранене и ме провокира сама да си задавам въпроси и да търся отговори. Основна сентенция в правото гласи "Незнанието на правото никого не оневинява". Ако се опитам да я перефразирам то, невежеството спрямо храната, която приемаме е грешка, която може да плащаме цял живот.
Понякога нещата сами си идват на мястото. Дъжда ме провокира да търся нещо топло и сгряващо отвътре, което да повдига духа и задължително да е здравословно. Нямаше как да не се сетя за шоколадовите бисквити с чили, червени боровинки и лешници. Тази рецепта е адаптирана от my new roots и е в стила на аюрведическата кухня - усещат се и петте вкуса: сладост от меда, хималайска сол, свежеста на леко киселата боровинка, горчивината на натуралния шоколад и пикантността на чилито.
Тези бисквитки няма да ви впечатлят с външния си вид, но са пълни с дарове за вашето здраве. Ето необходимите продукти:
Понякога нещата сами си идват на мястото. Дъжда ме провокира да търся нещо топло и сгряващо отвътре, което да повдига духа и задължително да е здравословно. Нямаше как да не се сетя за шоколадовите бисквити с чили, червени боровинки и лешници. Тази рецепта е адаптирана от my new roots и е в стила на аюрведическата кухня - усещат се и петте вкуса: сладост от меда, хималайска сол, свежеста на леко киселата боровинка, горчивината на натуралния шоколад и пикантността на чилито.
Тези бисквитки няма да ви впечатлят с външния си вид, но са пълни с дарове за вашето здраве. Ето необходимите продукти:
Червени боровинки - ползите, които предоставят за здравето започват от устата и венците и продължават до дебелото черво и пикочните канали. Със своите мощни анти-възпалителни свойства боровинките предпазват зъбите,стягат венците и намаляват риска от парадонтоза. /1/
Червените боровинки се прилагат при превенция и лечение на инфекции на пикочните пътища. Те предотвратяват прикачването на бактериите към лигавицата на пикочните канали. По същият начин предотвратяват язвите на стомаха - те най-често са свързани със свръх растеж на определен тип стомашни бактерии (хеликобактер пилори)./1/
Червената боровинка има няколко изградени механизма за борба с рака. /1/
Тя предоставя ефективна защита на сърдечно - съдовата система и черния дроб. Има уникални антиоксидантни ползи, но само когато плода е в своята цялост. За съжаление при готвене тези ползи намаляват значително. Нужни са витамин С и манган за да възстановим детоксикиращия механизъм. В нашия случай мангана ще дойде от червения боб, а витамин С ще добавим в суров крем, с който може да слепим готовите бисквити.(В скоро време ще предложа и крем.)
За допълнителна информация посетете списание "Хера".
Червен боб - представлява уникална комбинация от протеин и фибри. Фибрите понижават холестерола и не позволяват на кръвната захар рязко да се покачи. Те забавят усвояването на храната и създават чувсво на ситост за по-дълго време. Фибрите намаляват риска от сърдечно - съдови заболявания./2/
Червения боб, както и повечето видове, съдържа фолиева киселина и магнезий. Магнезия плюс всичките му ползи за сърцето и кръвоносната система ускорява обмяната на веществата и помага при борбата с излишните килограми. /2/
В допълнение към предоставянето на бавно изгарящи сложни въглехидрати,
боба помага за попълване на запасите
от желязо. В сравнение с други източници на желязо, боба е с ниско съдържание на калории и почти без мазнини.
Желязото е неразделна част от хемоглобина, който пренася кислорода от
белите дробове до всички клетки на тялото, и е също част от ключови
ензимни системи за производство на енергия и метаболизма. /2/
Тиамин - витамин В1 е важен за мозъчната клетка и паметта.
Манган - изключително важен за антиоксидантната защита и за производството на енергия.
Шоколадови бисквити - без глутен и без яйца,
А с какво - с червени боровинки, чили и червен боб
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч. сварен червен боб, или 1 консерва от 400млл.;
- 1/3 ч. кокосови стърготини;
- 1/3 ч. лешници;
- 1/3 ч. червени боровинки;
- 1/3 ч. натурален шоколад - ситно нарязан;
- 1/4 ч. органично какао на прах;
- 1/4 ч. мед, агаве или кленов сироп;
- 2 с.л. чиа семена;
- 2 с.л. кокосово масло - разтопено;
- 1 ч.л. екстракт от ванилия;
- 1/4 ч.л. хималайска сол;
- 1/4 ч.л. чили;
- 1/4 ч.л. сода за хляб, не е задължителна.
- Загряваме фурната на 150 С.
- Смесваме семената чиа, меда и ванилията и оставяме настрана.
- Запичаме лешниците за около 15 минути, или докато усетим аромата, а обвивките се напукат. След изстиване отстраняваме люспите и нарязваме ядките на ситно.
- Поставете измития и изцеден боб заедно с кокоса в кухненски робот и пасирайте, докато се смесят добре.
- Добавете какаото, кокосовото масло, солта и сместа от мед, чиа и ванилия. Смелете за кратко.
- Прибавете нарязаните боровинки, лешниците и парченцата шоколад. Поръсете отгоре със содата и объркайте за кратко.
- Изсипете с лъжица от тестото върху покрита с хартия за печене тава. Загладете с опакото на лъжицата и поръсете с чили и парченца лешници.
- Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна за 20 - 25 минути. Не се раздуват нито пък разливат. Содата не е задължителна, тя просто прави бисквитките по-шуплести.
Дърво на пожеланията
Благодаря на всички, които ме подкрепиха в конкурса. Чувството, че не съм сама придаде много повече смисъл на това, което правя. Далеч съм от амбицията да демонстрирам кулинарно съвършенство. По скоро се опитвам да покажа храната от друга гледна точка - тази на осъзнатото хранене, какви ползи може да ни донесе, каква вреда крие и как да намерим баланса.
Бъдете здрави,
Хриси
2 коментара:
Честити награди,миличка! Толкова са красиви, но пък са напълно заслужени! Винаги се възхищавам на подхода ти към заобикалящият свят и природа. Чудесни бисквитки, бих си взела много, без всякакво притеснение! Приятна неделя!
Много благодаря Кате. Наистина връзката ми със земята и природата като цяло е много силна - първо ген, после възпитание, а с годините и философия. А за бисквитките - пълни и двете шепи. Спорна седмица и много слънчево настроение.
Публикуване на коментар