Случвало ли ви се е да нямате много време за готвене, хладилника да е почти празен, а трябва и да се съобразите с капризите на всички. В такива моменти пръв приятел ми е ризотото, за него има толкова варианти, че каквато и цифра да спомена ще сбъркам. Основата е технологията за приготвяне на ориза, а всичко друго е въпрос на импровизация.
Основната цел на храненето, обаче е не просто да засити глада ни, а да запълни всички загуби, които настъпват в резултат на всекидневните процеси на обмяната на веществата. Необходими са ни не просто празни калории, а рационална и добре балансирана храна. Всеки плод, зеленчук, билка, ядка или трева могат да ни бъдат от полза стига да разгадаем тайните и.
Ето и необходимите продукти:
Аспержи - имат много лечебни свойства: спазмолитично, диуретично, противовъзпалително, успокояващо, слабително. Подходящи са при задържане на течности - стимулират и укрепват функцията на бъбреците, помагат при оток и подуване на ставите и предпазват малките кръвоносни съдове от разкъсване. /1/
Стъблата на аспержите са с високо
съдържание на антиоксиданти. Различни изследвания също показват, че аспержите
могат да се използват при лечение и профилактика на различни видове тумори. Те
също могат да балансират женските хормонални нива, насърчават плодородието и
помагат на бременните жени срещу дефекти на невралната тръба при бебета.
Съдържанието на фибри в аспержите ги прави добро слабително средство. Аспержите
могат да бъдат използвани като афродизиак. /1/
Те също така е
установено, че съдържат вещества, които помагат за производството на колаген, помагат и на тялото ви да
използва този протеин по-ефективно. /1/
В аюрведическата медицина на аспержите се гледа като заздравител на
бъбреците, цялостна тонизираща храна за жените, както и като афродизиак. /2/
Гъби - указват значителна подкрепа на имунната система. Те са ефективна защита срещу сърдечно-съдови заболявания - намаляват риска от увреждане на аортата и кръвната циркулация. /3/
За жени, които са изложени на риск от хормонално зависим рак на гърдата, гъбите могат да бъдат важно допълнение в диетата. Те са източник на конюгирана
линоленова киселина (CLA)-уникален вид мастна киселина, която може да
се свърже към ароматазни ензими и да доведе до намаляване на производството на
естроген.
Тъй като някои видове тумори са зависими от естрогена за
техния растеж, това блокиране на ензима ароматаза чрез CLA в гъбите ,
може да намали риска от този вид рак на гърдата. /3/
Гъбите могат да бъдат ценен източник на витамин В12. Неговото съдържание варира значително - има разлика от ферма до ферма, а какво остава за дивите гъби./3/
Гхи (топено масло) - това е една отлична мазнина за готвене най-вече заради баланса между омега - 6 и омега - 3 мазнини - 1,6 : 1. Този баланс е необходим, защото някои омега-6 мастни киселини като арахидоновата киселина провокират възпалението,
докато омега-3 киселините го намаляват. За добър се смята баланса от 1 : 1, до 4 : 1.
Двата вида Омега киселини се състезават за едни и същи ензими в тялото.
Наличието на повече от единия вид мастни киселини ще ограби другия от
възможността да изпълнява функциите си. В резултат, съотношението Омега-6 :
Омега-3 в диетата ви може да повлияе на производството на анти-възпалителни компоненти в тялото ви. Наличието на повече от първия вид
може да доведе до така нареченото тихо възпаление, което на свой ред е
зловредното семенце, от което тръгват много хронични болести като диабет,
артрит, удар, деменция и други. Повече за мазнините прочете тук .
Ризото с аспержи и диви гъби
Продукти:
- 250 - 300гр. диви гъби (може и култивирани), почистени, измити и нарязани на едро;
- 1 връзка аспержи (около 12 бр.), измити, на които се обелва само долната част (с белачка за зеленчуци), нарязани на 2 см.;
- 250 - 300гр ориз арборио или карнелоли ( или какъвто имате подръка);
- 1/2 ч. бяло вино;
- 1 глава лук - червен, кромид - с какъвто разполагате;
- 5, 6 скилидки чесън;
- 4, 5 с.л. гхи;
- 3, 4 клонки мащерка ( може и суха);
- 1 ч.л. хималайска сол;
- прясно смлян черен пипер;
- 3 с.л. сирене Грана Падано (или пармезан ) настъргано на ситно ренде.
- В дълбок тиган тип "уок" загряваме 1 с.л. гхи.
- Нарязваме гъбите на едро и ги мятаме в тигана. Много е важно гъбите да не се готвят повече от 7 минути.
- След около 3 минути прибавяме и аспержите. Поръсваме с черен пипер и мащерка и разбъркваме.
- Добавяме 2, 3скилидки чесън - едро нарязан и посоляваме. Разбъркваме за кратко, колкото ароматите да обвият гъбите и аспержите.
- Прехвърляме в купа.
- В същия тиган слагаме 2, 3 с.л. гхи и добавяме лука - нарязан на кубчета.
- Добавяме нарязани скилидки чесън.
- Мятаме ориза в тигана и разбъркваме. Целта е мазнината да обвие всяко зрънце, а не да го запържим.
- Наливаме бялото вино и разбъркваме. Не се притеснявайте алкохола ще се изпари и ще остане само леко свеж вкус.
- Започваме да наливаме вода или бульон. Дивите гъби имат доста силен аромат - буквално цялата къща миришеше на влажна шума, затова съм използвала само вода. Тук няма точни пропорции, налива се по малко течност и се разбърква периодично. Накрая се подправя със сол.
- Рендосваме сиренето.
- Връщаме гъбите и аспержите в тигана и разбъркваме. Поръсваме с настърганото сирене. Махаме тигана от котлона.
- Добавяме още малко мащерка и 1 с.л. гхи и разбъркваме всичко добре. От топлината сиренето ще се разтопи и ще спои всичко. Целта е като загребете с лъжица сместа да се стича като лава.
Бъдете здрави и посрещнете Великден с повече вяра и в себе си и в хората около вас.
Хриси
5 коментара:
Звучи вкусно, а аз обожавам ориз, но зависи кой е брал гъбите !!!! ;)
И гъбките и аспержите и сиренцето и ориза и гондолата ги грабвам!:) много вкусно! Чудесни снимки, Хриси, много красива пролетна публикация и зареждаща! Весели пранзици!
празници:)
Спокойно, вече ядохме и осъмнахме. Ивалин донесе гъбките, а аз набрах аспержите. Ами вкусно си е, но и полезно. Из Лешница сигурно има много гъби, така че при първа възможност грабвай кошницата и в гората. Наслука, както казват авджийте.
Да ти е сладко Кате, аз пък идвам за десерта (ако нещо липсва да знаеш кой го е задигнал). Много сладък и изпълнен с багри Великден.
Публикуване на коментар