понеделник, 31 март 2014 г.

Пролетен мюсли бар - без яйца, без ГМО, 75 % суров

31.03.2014г.



  Тази рецепта е адаптирана от  тук.

  Защо Пролетен мюсли бар ? Ами, защото навън времете те кани на разходка, да попиеш малко слънчеви лъчи, да синтезираш малко витамин D ( за ежедневната доза са необходими 2 часа слънце на ден) и просто да се отпуснеш. Този мюсли бар се прави буквално за 5 минути, и не е необходимо да висиш цял ден до печката.

  Второ - целта на това мюсли барче е да ви даде енергия, пълен набор от витамини, минерали и микроелементи.  Да ви снабди с антиоксиданти и фибри, които, да спомогнат за  пролетното почистване на вашето тяло. А и какъв по-хубав подарък бихте направили за детето си вместо вафлата от училищната лавка.

  Всички съставки са въпрос на личен избор, т.е., ако нещо не ви допада или имате алергия към него, може да го замените с любим вкус.

   Продукти:
  •  3 ч. фини овесени ядки - има и безглутенови, които са по - добрия вариант;
  •  1 ч. смесени ядки - тиквени и слънчогледови  семки, нарязани бадеми и др.;
  •  1 ч. сушени плодове - годжи бери, арония, стафиди, боровинки;
  •  1 1/2 ч. ядково масло - виж ядково масло;
  •  1/2 ч. мед, агаве или кленов сироп;
  •  1/4 ч.л. хималайска сол.
  1. Тава с подходящи размери ( моята е 18 / 28 ), постиламе със стреч фолио или хартия за печене. При заглаждането на сместа е по-лесно със среч, защото не се мести.
  2. В купа смесваме овесените ядки, сушените плодове и другите ядки.
  3. На котлон загряваме леко ядковото масло, меда и солта, докато се смесят добре.
  4. Прибавяме течната смес при сухата и разбъркваме добре. Прехвърляме сместа в подготвената тава и заглаждаме добре. Покриваме с фолио за да не изсъхва и да съхраним аромата. Охлаждаме в хладилник за най-малко 2 часа, а най-добре за през ноща. На сутринта разрязваме с нож.


  



      Да ви е сладко.
      Бъдете здрави, позитивни и много слънчево настроение.
      Хриси

9 коментара:

Unknown каза...

Много красиво изглежда, и със сигурност - вкусно.
Но не е без глутен, защото съдържа овесени ядки :)

Unknown каза...

Всъщност има и безглутенови овесени ядки, но нека всеки сам да направи своя избор. Благодаря за корекцията, мисля, че беше необходима.

Unknown каза...

Не е и сурово, тъй като ядковото масло в другия линк предполага печене на ядките...

Unknown каза...

В овесените ядки има протеин, който наподобява глутена.
При хора, страдащи от непоносимост към глутен, те могат да създадат същите проблеми, както и утвърдените глутен-съдържаще храни.
Самата аз много обичам овесени ядки, но ги спрях по тази причина.
Признавам - страхотни са за сладкиши :) :)

Unknown каза...

Елена, сурово е - просто не е на 100 %. Има рецепти за сурово ядково масло така, че ако искаш можеш да опиташ - ако гониш 100 %.

Unknown каза...

Преди рецептата съм написала, че всички съставки са въпрос на личен вкус и нищо не е задължително, още по-малко при хора с алергия. А и сега могат да се намерят видове , за които преди години никой не беше чувал.

Unknown каза...

Христина, благодаря за чудесната рецепта! :)

Unknown каза...

Много мило, благодаря Венцислава.

Unknown каза...

Чудна рацепта, която ще опитам още днес, но ще заменя овесените ядки с флейк от просо. Купих го, но освен на каша не се сещах за какво друго да го ползвам. Благодаря за чудесната идея :)
Колко дни долу-горе могат да се съхраняват барчетата в хладилник? П

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons