Тази пана кота не съдържа животински продукти с изключение на желатина, който може да бъде заменен с агар - агар или пектин. Въпрос на личен избор. Аз съм избрала желатина, защото това на практика е колаген за здрави кости, стави и връзки.
Плодовете също могат да бъдат заменени с любими вкусове или според сезона - аз съм използвала ягоди, но с малини също би се получило добре.
Необходими продукти:
За пана кота:- 1 ч. / около 90 до 100 гр. / кашу - накиснато във вода за поне 4 часа;
- 200 млл. кокосово мляко / или 1/2 консерва / ( Кокосовото мляко може да си го направите и сами, по - леко е и с по мек аромат.);
- 1 ч. вода - за блендиране на ядките;
- 4 - 5 с. л. мед, агаве или кленов сироп;
- 1 пакетче желатин - 10 гр.;
- 50 млл. вода - за разтваряне на желатина.
- 200 гр. пюре от ягоди / може да ги пюрирате с блендер или пасатор /;
- 2 - 3 с. л. мед или друг натурален подсладител;
- 4гр. желатин;
- 25 млл. вода.
- 3 - 4 кивита - зависи от размера, обелени трябва да са около 200 гр.
- 2 - 3 с.л. мед или друг натурален подсладител;
- 6 гр. желатин;
- 25 млл. вода.
- Разтваряме желатина като за целта наливаме в три чашки посоченото количество вода и поръсваме съответното количество желатин от горе. Не е нужно да разбъркваме, той постепенно попива водата и набъбва. След това го загряваме на водна баня като внимаваме да не заври.
- Изхвърляме водата, в която са били накиснати ядките кашу и изплакваме. По този начин отмиваме фитиновата киселина. Прехвърляме ядките в каната на блендера и добавяме водата - блендираме, докато се получи еднороден мек крем.
- Добавяме кокосовото мляко и меда и разбъркваме. Изсипваме желатина на тънка струйка, докато блендера работи. Опитваме на вкус и ако е необходимо може да добавим още мед.
- Разпределяме пана котата в 4 чашки като си оставяме достатъчно количество за междинния слой. Чашките охлаждаме за да стегне сместа преди да излеем муса от ягоди.
- Пасираме ягодите заедно с меда, след което добавяме разтворения желатин и разпределяме върху стегналата вече пана кота. Охлаждаме.
- След като стегне муса от ягоди разпределяме и заделеното количество от белия крем. Ако е почнал да желира може да го загреем за кратко.
- Измиваме, обелваме и нарязваме кивитата на парчета след което пасираме заедно с меда за кратко. Добавяме разтворения желатин и разпределяме в чашките. По принцип кивито трудно желира, затова тук желатина е по - концентриран.
Бъдете здрави, красиви и много позитивни. Слънчев и жизнерадостен м. юли изпълнен с много обич и топлина.
Хриси
3 коментара:
Слънчев, прекрасен и жизнерадостен да е и твоят месец юли, мила! Панакотата в твоят вариант е толкова съблазнителна, а снимките ти толкова красиви... Поздрави!
Благодаря ти Кате, не е стандартната, защото не се обръща, но вкусът не се губи. Поздрави и от мен и прегръдка, една ама силна.
Мм изглежда страхотно. Вече знам какво ще пия до края на лятото :) Ето и как се прави крем от Био кашу: http://goo.gl/LOeZdQ и от къде си го поръчах аз.
Публикуване на коментар